Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada malinowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremowa 30% lub 36% 1\2 litra
cukier puder
maliny świeże
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: rolada malinowa

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywni i powoli ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku i cukier. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Wylewamy na szeroką blaszkę (ja piekę na blaszce od piecyka szerokości 60cm)i pieczemy około 30min w temperaturze 160 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i zwijawmy w rulon, zostawiamy do ostygnięcia.Maliny myjemy i kilkanaście odkładamy, resztę miksujemy. Śmietanę ubijamy z cukrem,dodajemy zmiksowane maliny i rozpuszczoną w odrobinie wody lekko podgrzaną żelatynę.Zimny biszkopt rozwijamy i smarujemy śmietaną, na jednym końcu układamy rządek malin. Całość zwijamy i zostawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.02.2014 09:52
fajne ciasto
kate.500 16.01.2014 18:11
pyszna rolada
Róża1 18.11.2013 21:35
pierwsza klasa ta Twoja rolada !!!!
alaaa 13.11.2013 21:19
z malinami to na pewno pyszna
teresa18 05.11.2013 20:06
smakowita mniam
Agata3 05.11.2013 15:22
Świetna z malinkami, mniam!:)
Dorota59 04.11.2013 21:39
wygląda smakowicie
maciek7 04.11.2013 20:47
przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak