Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa z kremem maslano budyniowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rolada makowa

jajko 5 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mak 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

kakaowe paski

jajko 1 szt
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyzka
kakao 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

krem

mleko 3,2% 650 ml
cukier 4-5 łyżki
budyń waniliowy 2 szt
cukier wanilinowy 1 łyżka
masło 15 dkg
margaryna 5 dkg
wódka 1 kieliszek
galaretka truskawkowa 1 szt
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa z kremem maslano budyniowym


Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc

Kakaowe paski

Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Odstawiamy.

Biszkopt makowy

Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając stopniowo cukier.

Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Masę kakaową przekładamy do rękawa albo do woreczka i robimy ukośne paski na makowej masie.

Pózniej robimy nożem nacięcia aby powstał wzorek .

Piekarnik nagrzewamy 175 st wkładamy blachę i pieczemy około 20 minut.
.Z ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier.

a biszkopt zawijamy w roladę w ściereczkę kuchenną tak aby wzorek był na górze .

Studzimy biszkopt.

Przygotowanie kremu:

W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.

Zanim przystąpimy do robienia kremu budyń można wymiksować aby nie było grudek

Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu utrzeć krem.

Na koniec do kremu wlewamy spirytus.

Rozwijamy biszkopt.

Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę.

Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę.

Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.

POLECAM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 07.09.2017 11:02
Wspaniała !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bernadeta1 25.08.2017 16:48
Gosiu kusisz tymi słodkościami, pyszności
gusia1000 01.08.2017 01:04
Dobre ciasto.
gosia56 31.07.2017 14:03
Bardzo dziękuję Olu ;)my osobiście bardzo lubimy wszystko co z makiem ;)
Ola1984 31.07.2017 10:33
Pyszne ciacho :) Z przyjemnością bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak