Rolada makowa z kremem maslano budyniowym

Rolada makowa z kremem maslano budyniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

rolada makowa

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mak

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

kakaowe paski

  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyzka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki

krem

  • mleko 3,2%

    650 ml
  • cukier

    4-5 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • masło

    15 dkg
  • margaryna

    5 dkg
  • wódka

    1 kieliszek
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • woda

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc

Kakaowe paski

Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Odstawiamy.

Biszkopt makowy

Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając stopniowo cukier.

Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Masę kakaową przekładamy do rękawa albo do woreczka i robimy ukośne paski na makowej masie.

Pózniej robimy nożem nacięcia aby powstał wzorek .

Piekarnik nagrzewamy 175 st wkładamy blachę i pieczemy około 20 minut.
.Z ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier.

a biszkopt zawijamy w roladę w ściereczkę kuchenną tak aby wzorek był na górze .

Studzimy biszkopt.

Przygotowanie kremu:

W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.

Zanim przystąpimy do robienia kremu budyń można wymiksować aby nie było grudek

Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu utrzeć krem.

Na koniec do kremu wlewamy spirytus.

Rozwijamy biszkopt.

Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę.

Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę.

Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.

POLECAM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

07.09.2017 11:02
Wspaniała !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bernadeta1

25.08.2017 16:48
Gosiu kusisz tymi słodkościami, pyszności

gusia1000

01.08.2017 01:04
Dobre ciasto.

gosia56

31.07.2017 14:03
Bardzo dziękuję Olu ;)my osobiście bardzo lubimy wszystko co z makiem ;)

Ola1984

31.07.2017 10:33
Pyszne ciacho :) Z przyjemnością bym spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat