Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa z kremem budyniowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
mak suchy mielony 4 łyżki
kakao 1 łyżeczka
Krem:
budyń śmietankowy 1 opak
masło 200 g
mleko 400 ml
cukier 2,5 łyżki
DODATKOWO:
gorzka czekolada 0,5 opak
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa z kremem budyniowym

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia.
KREM BUDYNIOWY
Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć, posmarować kremem budyniowym i ponownie zwinąć w rulon. Roladę posmarować miodem i posypać wiórkami czekoladowymi Odstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika37 12.01.2014 19:15
na pewno spróbuję
Romanowka 12.01.2014 16:50
smakowita roladka!
Czyki 12.01.2014 16:19
Ale dobroci:)
sara1 12.01.2014 16:18
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak