Rolada kanapkowa z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • pieczarki

    30 dkg
  • czosnek

    2 ząbki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy

    1/3 szklanki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • przyprawy

    do smaku do mięsa wieprzowego
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić jak największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone.
Krok 2 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka.
Krok 3 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
Całość zwijamy w roladę.
Krok 4 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
Krok 5 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
Po leżakowaniu w lodówce, wkładamy do szynkowara, zamykamy i gotujemy w garnku z wodą (ma jej być tyle, bo dosięgała do 2/3 szynkowara) Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 1,5h, a następnie odkładamy do przestygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 27.12.2016 19:58
świetny pomysł
Magdalena Rysińska 19.02.2015 07:29
Musi być dobra ze świeżym chlebem
Kluska_87 18.02.2015 15:54
mniam pycha :)
w mojej kuchni 18.02.2015 15:40
ale rarytas do zjedzenia podano...
monika141 18.02.2015 15:19
pyyyszne mięsko
Katarzyna59 18.02.2015 15:00
domowa wędlinka najlepsza
Ania84 18.02.2015 14:23
pycha świetnie wygląda
mysza75 18.02.2015 12:31
jaka fajna wędlina aż chce się jeśc
Asik32 18.02.2015 12:13
chętnie ją wypróbuje w swoim szynkowarze:)
Aleksandra/Olcia 18.02.2015 11:55
domowa najlepsza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat