Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada kakaowa z kremem porzeczowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt (forma 33x43cm)

mąka pszenna 3/4 szkl (bez 2 łyżek)
jajko 5 szt
cukier 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

śmietana 30% 120 ml
serek mascarpone 120 g
dżem porzeczkowy 1/2 słoika
cukier 2/3 szkl
śmietan fix 1 szt

Poncz

cytryna 1 szt
miód 1 łyżka
woda ciepła 3-4 łyżki

Porada

Biszkopt nie popęka, jeśli masa nie będzie ani za rzadka, ani za gęsta. Nie możemy go też piec zbyt długo, aby za bardzo nie wysuszyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kakaowa z kremem porzeczowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodajemy po 1 żółtku, a na sam koniec przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Uderzamy miską o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Masę rozprowadzamy równo w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż po wyjęciu biszkopt odwracamy na ściereczkę, ściągamy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Krok 1 - Rolada kakaowa z kremem porzeczowym foto
2
Krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (uważając, aby nie przebić), dodajemy śmietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i dżem porzeczkowy, całość dokładnie łączymy.
Krok 2 - Rolada kakaowa z kremem porzeczowym foto
3
Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny.
Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem.
Krok 3 - Rolada kakaowa z kremem porzeczowym foto
4
Rozprowadzamy krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze stężała.
Krok 4 - Rolada kakaowa z kremem porzeczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.02.2016 12:28
Bardzo apetyczna roladka:)
Madzik239 28.01.2016 11:29
Cudna roladka...proszę o kawałek..
Ola1984 28.01.2016 11:13
Pysznie wygląda :)
Wacław 28.01.2016 10:35
poproszę o porcyjkę ;-)
VioletoweKucharzenie 28.01.2016 10:18
piękne kolorki! Poczęstuję się!
Wafelek2601 28.01.2016 10:03
Świetne ciasto
Małgorzata Pin 28.01.2016 09:18
Znakomita rolada, dobre połączenie smaków.
Poison1988 28.01.2016 08:15
pięknie wygląda ale musi być smaczna :)
berys18 28.01.2016 08:00
świetna rolada
Barbara13 28.01.2016 07:44
uwielbiam takie połączenie smaków
gusia1000 28.01.2016 00:03
Smaczna słodka rolada.
Wiktoria29 27.01.2016 21:11
brzmi bardzo zachęcająco
wwwiolka 27.01.2016 20:55
Bardzo fajny przepis.
Megg 27.01.2016 20:43
pysznie sie prezentuje
kloruś 27.01.2016 20:40
chętnie bym skosztowała!
Beatris 27.01.2016 19:23
Cudna, porywam kawałeczek:) Pycha:)
W poszukiwaniu inspiracji 27.01.2016 19:09
Śliczna i na pewno bardzo smaczna :)
Agata3 27.01.2016 19:05
idealnie się komponują smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak