Przepis i sposób przygotowania na: Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką
Filet z indyka opłukać, oczyścić z błonek , osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć wzdłuż aby powstał długi płat,lekko rozbić aby nie porobić dziur.Masło (miekkie )wymieszać z solą,tymiankiem i odrobiną ziół prowansalskich.
Płat wysmarować musztardą , następnie masłem z przyprawami, oprószyć pieprzem. Na płacie poukładać pokrojone w paski morele oraz śliwki suszone. Obsypać płatkami migdałów.
Ciasno zwinąć ,obwiązać nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać masło klarowne włożyć roladę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miekkości tak około 80 - 90 minut,polewając od czasu do czasu gorącym bulionem.
Z wytworzonego podczas duszenia płynu zrobić sos.