Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1 kg,
musztarda 2 łyżeczki,
morele suszone kilka szt,
śliwki suszone kilka szt,
masło klarowane 3 -4 łyżki,
bulion drobiowy 1 -2 szklanki,
płatki migdałowe 1 łyżka,
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka,
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki,
masło 2 łyżki,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
białe wino 1/2 szklanki (półsłodkie)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką

Morele opłukać ,osuszyć i zalać półsłodkim białym winem. Odstawić na 20 - 30 minut.
Filet z indyka opłukać, oczyścić z błonek , osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć wzdłuż aby powstał długi płat,lekko rozbić aby nie porobić dziur.Masło (miekkie )wymieszać z solą,tymiankiem i odrobiną ziół prowansalskich.
Płat wysmarować musztardą , następnie masłem z przyprawami, oprószyć pieprzem. Na płacie poukładać pokrojone w paski morele oraz śliwki suszone. Obsypać płatkami migdałów.
Ciasno zwinąć ,obwiązać nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać masło klarowne włożyć roladę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miekkości tak około 80 - 90 minut,polewając od czasu do czasu gorącym bulionem.
Z wytworzonego podczas duszenia płynu zrobić sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.04.2017 00:57
Dobre mięso.
AZgotuj 24.04.2017 10:43
pyszne połączenie smaków:)
Wacław 24.04.2017 09:59
pyszny pomysł :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak