Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza jaglana
200 g -
filet z indyka
1 szt -
świeży szpinak
300 g -
pomidory koktajlowe truskawkowe
-
pestki dyni/słonecznika
-
Tymianek suszony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
masło 82%
2 łyżki -
olej z pestek dyni
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z kaszą jaglaną, świeżym szpinakiem i pieczonym indykiem
Przepis na:
- kaszę jaglaną z kurczakiem
- sałatkę ze szpinakiem
1. Filet indyka umyć, odciąć włókna, wysmarować oliwą z oliwek, tymiankiem, sola i pieprzem i zawinąć w folie aluminiową. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 30 minut (w zależności jak gruby jest filet).
2. Kaszę opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do rondelka z grubym dnem nalać 400 ml wody, a następnie wsypać kaszę, dodając 2 łyżki masła i sól morską. Od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem około 15 minut, często mieszając, by nie przywarła do dna. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie cały płyn.
3. W międzyczasie zblanszować liście młodego szpinaku, pomidory pokroić na połówki, a pestki słonecznika przesmażyć na suchej patelni.
4. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i przemieszać delikatnie z pokrojonym na plastry upieczonym indykiem, liśćmi szpinaku i pomidorami. Wierzch posypać pestkami oraz skropić oliwą dyniową.
Komentarze (7)