Sałatka z kaszą jaglaną, świeżym szpinakiem i pieczonym indykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    200 g
  • filet z indyka

    1 szt
  • świeży szpinak

    300 g
  • pomidory koktajlowe truskawkowe

  • pestki dyni/słonecznika

  • Tymianek suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło 82%

    2 łyżki
  • olej z pestek dyni

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet indyka umyć, odciąć włókna, wysmarować oliwą z oliwek, tymiankiem, sola i pieprzem i zawinąć w folie aluminiową. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 30 minut (w zależności jak gruby jest filet).
Kaszę opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do rondelka z grubym dnem nalać 400 ml wody a następnie wsypać kaszę, dodając 2 łyżki masła i sól morską. Od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem ok. 15 minut często mieszając by nie przywarła do dna. Kasza gotowa będzie kiedy wchłonie cały płyn.
W między czasie zblanszować liście młodego szpinaku, pomidory pokroić na połówki a pestki słonecznika przesmażyć na suchej patelni.
Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i przemieszać delikatnie z pokrojonym na plastry upieczonym indykiem, liśćmi szpinaku i pomidorami. Wierzch posypać pestkami oraz skropić oliwą dyniową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 10.04.2018 19:25
Smakowicie kusząca sałatka, ale kaszę spróbowałabym wymienić na ryż, bo nie lubię zbytnio kaszy;);)
jejkuchnia 23.03.2018 17:18
Nie przepadam za kaszą, ale sałatka bardzo apetyczna!
jagoda5913 03.01.2018 12:20
super danie
Mniam 22.07.2016 11:39
Bardzo smaczna ta sałatka musi być, same zdrowe składniki :)
Małgorzata92 22.07.2016 11:05
Świetny pomysł :)
ilka01 22.07.2016 10:47
pyszności :)
gosia56 22.07.2016 10:36
na pewno pyszna;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat