Rolada dwukolorowa z kremem

Rolada dwukolorowa z kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zielone paski

  • jajko

    1 szt
  • woda zimna

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • młody jęczmień sproszkowany

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżka

biszkopt jasny

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyzki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

krem

  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • mleko 3,2%

    500 ml
  • cukier

    4-5 łyżki
  • młody jęczmień sproszkowany

    1-2 łyżeczki
  • masło

    15 dkg
  • margaryna

    5 dkg
  • galaretka czerwona

    1 szt
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie galaretki:

Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto zielone:

Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z masy robimy dowolne wzorki.

Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy około 5 minut.

Biszkopt:

Do miski wlewamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.

Tak przygotowane ciasto wlewamy na lekko podpieczone zielone paski. Pieczemy około 20 minut.

Biszkopt po upieczeniu wykładamy na blat zdejmujemy papier i zawijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną.

Przygotowanie kremu:

W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier i młody jęczmień wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.

Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu utrzeć krem. Na koniec do kremu wlewamy spirytus.

Rozwijamy biszkopt.

Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę. Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę. Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.

POLECAM!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

25.08.2017 16:46
pysznie się prezentuje

Róża1

04.08.2017 00:22
prezentuje się pierwsza klasa !!!

teresa18

03.08.2017 18:26
FAJNA TAKA ŁACIATA

gosia56

02.08.2017 10:27
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)

anka1988

01.08.2017 12:25
super się prezentuje

Joanna Kryla

01.08.2017 11:54
Pysznie i pięknie wygląda:)

Ola1984

01.08.2017 09:52
Bardzo fajnie wygląda ;)

gusia1000

01.08.2017 01:09
Dobra rolada.

KORAL

31.07.2017 16:27
Świetnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat