Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada daktylowa.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dag
siemię lniane 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
cynamon 0,5 łyżeczki
pomarańcza 1 szt
orzechy laskowe 10 dag
spirytus 2 łyżki
herbatniki 15 dag
orzechy włoskie 2 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada daktylowa.

Kroki postępowania

1
Do rondla włożyć masło, wsypać cukier, siemię lniane, daktyle pokrojone, cynamon, startą skórkę pomarańczową i wyciśnięty sok
Krok 1 - Rolada daktylowa. foto
2
Całość gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta masa.
Krok 2 - Rolada daktylowa. foto
3
Następnie dodać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i zmielone orzechy oraz spirytus (rum) i wymieszać. Przestudzić.
Krok 3 - Rolada daktylowa. foto
4
Przy pomocy folii uformować wałek o średnicy 5 cm, owinąć ściśle folią i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 4 - Rolada daktylowa. foto
5
Po wyjęciu z lodówki możemy kroić na grube plastry i zajadać ze smakiem.
Krok 5 - Rolada daktylowa. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 29.12.2013 22:54
Oj,zjadłabym kawałek z wielkim smakiem!
Gabi44 29.12.2013 15:07
Świetna i bez pieczenia.
Monika-twin 29.12.2013 12:41
ładnie wyglada
Jadwiga/Jaga85 29.12.2013 12:28
Słodkości- super!
2milutka 29.12.2013 11:59
super wygląda;)
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 11:35
ładnie prezentuje się na zdjęciu i pewnie jest nieziemska w smaku.
smerfna_chatka 29.12.2013 11:31
bardzo smaczne
pawel123 29.12.2013 10:58
ale smakowitości
krystyna330 29.12.2013 10:56
świetny przepis
Gracer 29.12.2013 10:55
musi być smaczny
Renata9 29.12.2013 10:54
świetny pomysł z taką roladą
Ania84 29.12.2013 10:35
rewelacyjna, powiew egzotyki
Konczi 29.12.2013 10:26
super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak