Rolada czekoladowo - wiśniowa

Rolada czekoladowo - wiśniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekoladowe ciasto

  • czekolada gorzka

    100 g
  • cukier drobny

    80 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • proszek do pieczenia

    ½ łyżeczki
  • czekolada mleczna

    100 g
  • cukier puder

    60 g
  • śmietana 30%

    200 ml
  • mleko

    50 ml
  • żelatyna

    1½ łyżeczki
  • krem wiśniowy

  • cukier drobny

    50 g
  • pomarańcza

    1 szt.
  • laska wanilii

    1 szt.
  • budyń waniliowy

    1 szt.
  • Składniki dodatkowe:

  • czekolada mleczna

    do dekoracji
  • melisa świeża

    do dekoracji
  • wino musujące

    250 ml
  • wiśnie bez pestek

    500 g
  • białko

    5 szt.
  • żółtko jaja

    5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku.
Krok 2 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Do masy dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Wymieszać.
Krok 3 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Na samym końcu delikatnie połączyć z przesianą mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Przygotowane ciasto czekoladowe równomiernie rozsmarować na blasze z piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Krok 5 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Zamrożone wiśnie przełożyć do garnka. Dodać do nich skórkę pomarańczową, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cukier. Zalać czerwonym winem musującym. Gotować 10 minut. Przecedzić. Z owoców usunąć skórkę pomarańczową i wanilię. Płyn przelać ponownie do garnka i ostudzić.
Krok 6 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Do ostudzonego płynu dodać budyń waniliowy (40 g). Wymieszać i ponownie zagotować.
Krok 7 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Przygotowany krem wymieszać z wiśniami.
Krok 8 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Przygotować krem czekoladowy. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder.
Krok 9 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Połączyć z czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej oraz żelatyną wcześniej namoczoną w gorącym mleku. Krem wstawić na 10 minut do lodówki.
Krok 10 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować schłodzonym kremem czekoladowym, a następnie rozłożyć krem wiśniowy. Zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce.
Krok 11 - Rolada czekoladowo - wiśniowa foto
Przed podaniem ciasto udekorować roztopioną czekoladą mleczną i listkami świeżej melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

27.04.2014 16:57
dawno nie robiłam rolady Twoja wygląda wspaniale

Kolorowa

25.06.2013 13:25
Wygląda smakowicie ;)

caffee_tea

30.04.2013 23:09
Muszę sprobówać ten przepis na majówkę

Katarzyna/kate1980

29.03.2013 20:49
bardzo fajnie wygląda

dwa pokoje z kuchnią

29.03.2013 06:45
wieki już nie robiłam rolady.. chyba następną spróbuję z tego przepisu

Pietruszka

28.03.2013 21:33
ta rolada wygląda cudownie!!!

Agnieszka_B

26.03.2013 21:35
Dość często wykorzystuję zarówno wiśnie, jak i czekoladę przy moich wypiekach. I muszę przyznać, że zawsze wyjdzie z takiego połączenia 'coś' pysznego. I dziękuje za tyle pozytywnych komentarzy :D

adelajda

26.03.2013 17:19
dla mnie super !

Katarzyna34

26.03.2013 13:58
mniam mniam chętnie bym spróbowała

Poison1988

26.03.2013 13:26
moje ulubione połączenie smaków i na dodatek w formie rolady :) rewelacja to i tak za mało powiedziane :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat