Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z nadzieniem cappuccino

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 szklanka
cukier kryształ 1/2 szklanka
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda zimna 1 łyżka

Masa cappuccino

budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 200 gram
cukier 1/2 szklanka
cappuccino śmietankowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z nadzieniem cappuccino

1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż będą szkliste (wyglądem masa powinna wyglądać jak na bezę).
2. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
3. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ale to już mieszamy delikatnie łyżką, aby nie utracić puszystości i łyżkę przegotowanej wody - dzięki temu biszkopt będzie elastyczny i łatwiejszy do zwijania.
4. Masę należy wylać na standardową blaszkę. Ciasto musi być równomiernie i cienko rozłożone.
5. Pieczemy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 20 - 25 min.


Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Na koniec wsypujemy cappuccino. Masę dobrze jest włożyć na godzinę do lodówki aby trochę stężała. Wystarczy posmarować biszkopt, zawinąć i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 15.02.2015 12:23
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak