Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADA BISZKOPTOWA Z MASĄ MAKOWĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 50 g
cukier waniliowy 1 op
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa makowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: ROLADA BISZKOPTOWA Z MASĄ MAKOWĄ

Oddzielic żółtka od białek, z białek ubic pianę, dodac cukier puder i waniliowy. Następnie dodac kolejno 6 żółtek. Mąkę przesiac z proszkiem i dodac do masy jajecznej. Ciasto delikatnie, ale dokładnie wymieszac i rozsmarowac na wyłożonej pergaminem blaszce na grubośc 1 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt powinien byc wilgotny ale nie przyklejac się do palców. Na blacie rozłożyc wilgotną ścierkę i wyłożyc na nią biszkopt od razu po upieczeniu, ostrożnie ściągnąc pergamin. Ciasto zwinąc w rulon razem ze ściereczką i odstawic do całkowitego ostudzenia. Biszkopt rozwinąc, posmarowac masą makową (można zrobic samemu) i ponownie zwinąc, ściągając ściereczkę. Roladę układamy tak aby "szew" był pod spodem. Schłodzic w lodówce i kroic na porcje.
SMACZNEGO!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 08.11.2012 17:48
makówki są zawsze smaczne
magdziorka6 08.11.2012 17:32
lubie taki
treonina 08.11.2012 15:07
super!
natalia.doradca 08.11.2012 15:03
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak