Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z masą kakaową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 6 szt
cukier 8 łyzek
cukier waniliowy 1 op
mąka pszenna 6 łyzek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

MASA

masło 200 g
kakao 2 łyżki
czekolada 60 g
olejek rumowy 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z masą kakaową

CIASTO :

Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.

W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.

Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.

1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.

MASA :

Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Mieszamy z masą maślano – jajeczną.

( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )

CAŁOŚĆ:

Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.

Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak