Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z masą kakaową
Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA :
Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano – jajeczną.
( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!