Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z kremem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5
cukier kryształ 0,5 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
margaryna 1 kostka
masło 1 kostka
jaja 2
żółtka jaj 3
cukier puder 0,5 szkl
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z kremem

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i ubijać przez dłuższy moment. Na samym końcu dodać mąkę.
Ciasto wyłożyć na blachę i równomiernie rozprowadzić.
Piec w temp 180 st przez około 20 minut. Tak aby boki nie odeszły od blachy.

Upieczone ciasto wyjąć, zdjąć pergamin i jeszcze gorące zwinąć ze świeżym papierem w rulon. Dodatkowo owinąć ściereczką.

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody i odstawić do stężenia.

Masło utrzeć z margaryną na pulchną masę.
Jaja połączyć z żółtkami i ubić na parze.
Ubite jaja połączyć z napowietrzonym tłuszczem i ucierać na gładką masę.

Zimny płat ciasta rozwinąć, posmarować kremem, w pierwszą "zakładkę" położyć galaretkę. Roladę ciasno zwijać.

Wierzch rolady można udekorować używając szprycki dowolnego kształtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 10.01.2014 07:22
Rolada wyszła super!
ppaulina 27.11.2013 10:35
musi być smaczna
Rafał10 20.11.2013 19:56
piękna rolada... pewnie był bardzo smaczne, z chęcią zjadłabym do kawki :)
dada 04.11.2013 19:09
mniam mniam
monisia1977 31.10.2013 06:17
fajnie wyglada
2milutka 30.10.2013 18:50
musi być smaczna
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 17:47
idealna,mniam
Sylwia26 30.10.2013 17:35
ale smakołyki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak