Rolada bezowa z mandarynkami

Rolada bezowa z mandarynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    4 szt
  • cukru drobnego

    1 szkl
  • octu winnego

    1 łyżeczka
  • mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka
  • kremówki

    300 ml
  • śmietan fix

    1 szt
  • mandarynki

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min.
Krok 2 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć górą do dołu bezę. Pozostawić do wystudzenia.
Krok 3 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix.
Krok 4 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
Rozsmarować śmietanę na bezie, ułożyć mandarynki.
Krok 5 - Rolada bezowa z mandarynkami foto
Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewa.t55 24.04.2018 22:23
robie taka beze z bananami i kiwi cos wspanialego dlaczego z rolady wyplywa sos
Alex_M 12.03.2014 10:21
pięknie wygląda :) jadłam tego typu roladę u szwagierki. jest przepyszna i z tego co słyszałam, dobrze się zwija :)
krokus 25.02.2014 23:53
smacznie wygląda
margaret 12.02.2014 17:06
pyszności))
fotoviderek 25.01.2014 09:51
Ale apetycznie wygląda, pyszna :)
aginaa 13.12.2013 08:11
poprosze o kawaleczek
Krystyna32 11.12.2013 10:25
apetyczna !
ben-ka 10.12.2013 09:50
Jaka ona jest śnieżna:)prześlicznie Ci się udała.
alaaa 09.12.2013 22:12
Gabi44 dobrze myślisz, gdyby była mocno wysuszona nie dało by się zwinąć
anemon 09.12.2013 21:04
Twoja rolada wygląda genialnie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat