Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z powidłami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dkg
śmietana 18 proc 1 szkl
cukier 4 łyżki
margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdże 5 dkg
jajko 1 szt
powidła śliwkowe (węgierkowe) 1/2 słoika
cukier puder dekoracja
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z powidłami

Kroki postępowania

1
W małym garnku podgrzewamy 1/2 szkl. śmietany, dodajemy do niej drożdże – rozcieramy . Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru- mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodajemy rozpuszczoną margarynę, resztę śmietany, jajko, cukry i mąkę- zagniatamy ciasto.

Rozwałkowujemy ciasto dość cienko, od talerza odrysowujemy okrąg, dzielimy go na trójkąty. Na brzeg każdego trójkąta kładziemy pół łyżeczki powidła lub innego ulubionego dżemu.
Krok 1 - Rogaliki z powidłami foto
2
Zwijamy tak, by czubek ciasta znalazł się na górze. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 2 - Rogaliki z powidłami foto
3
Smacznego!!!
Krok 3 - Rogaliki z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 14.02.2014 17:21
pyszne rogaliki, poproszę o jeden;)
agnieszka131919 13.02.2014 22:05
robię takie są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak