Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
śmietana 18 proc 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 3/4 kostki
orzeszki ziemne 1 opakowanie
dżem truskawkowy 1 słoik
białko 1 sztuka
cukier puder 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wyłożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Dodać cukier. W powstałym kopczyku zrobić dziurkę (rowek) i dodać śmietanę i margarynę.
Krok 1 - Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem  foto
2
Wyrobić ciasto. Rozwałkować i pokroić w dość dużej wielkości trójkąty. Na każdy trójkąt wyłożyć dżem i rozsmarować.
Krok 2 - Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem  foto
3
Zwijać od długiego boku do krótkiego. Tak przygotowane rogaliki przełożyć na brytfannę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć. Przygotować lukier. Białko wymieszać z cukrem pudrem. Polać po rogalikach. Orzeszki poszatkować. Posypać po rogalikach. Smacznego.
Krok 3 - Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak