Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z marmoladą / serem twarogowym / czekoladą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Do rogalików

mąka pszenna 300 gram
mąka kukurydziana 200 gram
cukier kryształ 8 łyżek
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana kwaśna 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
cukier puder do posypania

Nadzienie

ser biały 1 kostka
cukier kryształ 4 łyżki
kwaśna śmietana 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 szt

Pozostałe nadzienie

marmolada
czekolada gorzka

Porada

Nadzienie z sera twarogowego: 1 kostka sera białego, 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nadzienie nakładać na rozwałkowane ciasto (postępować jak w przypadku marmolady).

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z marmoladą / serem twarogowym / czekoladą

1. Mąki przesiać do miski, zagnieść wraz z margaryną i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajko, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę. Zagnieść. Ciasto włożyć na pół godz do lodówki.
2. Ciasto podzielić na 4 równe części.
3. Jedną część ciasta rozwałkować , za pomocą dużego talerza wycinać radełkiem koło.
4. Koło podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie.
5. Zwijać rogaliki - od najszerszej strony trójkąta do najwęższej.
6. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 160 st C z wentylatorem.
7. Upieczone rogaliki posypać z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolciaf1990 07.01.2015 23:01
na pewno pyszne
Betina#45 07.01.2015 19:55
idealne do kawki ;)
Bernadeta1 07.01.2015 19:48
bardzo lubię takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak