Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z marmoladą różaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 100 gram
mleko pół szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 1/4 kostki
jajko 1
śmietana gęsta 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
sól do smaku
cukier drobny 1 łyżka

Lukier

cukier puder pół szklanki
mleko 3 łyżki

Nadzienie

marmolada 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z marmoladą różaną

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkrusz, wrzuć do jakiegoś naczynia i zalej ciepłym mlekiem.
Miseczkę odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły swobodnie wyrosnąć.
Krok 1 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
2
Mąkę pszenną przesiej do dość dużej miski.
Krok 2 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
3
Do przesianej mąki dodaj posiekane masło.
Krok 3 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
4
Do miski z mąką i masłem dodaj wyrośnięte drożdże.
Krok 4 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
5
Jajko wyparz, wybij na talerzyk, sprawdź jego świeżość i dodaj do pozostałych składników znajdujących się w misce.
Krok 5 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
6
Dodaj również odrobinę soli, cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Miskę odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło wyrosnąć.
Krok 6 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
7
Wyrośnięte ciasto wyrzuć na stolnicę podsypaną mąką.
Przerób rękoma.
Odkrój kawałek i rozwałkuj ten kawałek na dość cienki placek.
Krok 7 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
8
Z tego placka wykrawaj za pomocą szklanki kółeczka.
Na każde kółeczko za pomocą łyżki nakładaj marmoladę.
Krok 8 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
9
Każde kółeczko z nałożoną marmoladą złóż na 3 części i uformuj rogalik.
Układaj na blasze tak aby się nie stykały.
Krok 9 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
10
Rogaliki piecz przez około 20 minut, aż będą rumiane.
Krok 10 - Rogaliki z marmoladą różaną foto
11
Cukier puder ucieraj z mlekiem za pomocą drewnianej kuli do momentu, aż nie będą wyczuwalne grudki.
Zimne rogaliki smaruj przygotowanym lukrem za pomocą pędzla.
Krok 11 - Rogaliki z marmoladą różaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 31.07.2014 22:48
Ależ one się smakowicie prezentują :)
mirosława4 31.07.2014 21:00
pyszniutkie
Janina 31.07.2014 17:06
Pyszne, moje ulubione z różą;)
agnieszka214 31.07.2014 16:31
narobiłas mi smaka na takie rogaliki
nogawkuchni 31.07.2014 16:29
Uwielbiam różaną marmoladę,a takie rogaliki tak smakowicie nadziane muszą smakować wyśmienicie.
jasiek 31.07.2014 16:27
naprawdę jest doskonały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak