Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z marmoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mąka tortowa 50 dag
cukier kryształ 1/2 szklanki
drożdże 5 dag
margaryna 10 dag
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 2% 1,5 szklanki
mamolada 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z marmoladą

Kroki postępowania

1
Z drożdży, odrobiny mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wymieszać razem dodając stopniowo po 1 żółtku i na końcu rozczyn. Wyrabiać ciasto przez chwilę i odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogaliki z marmoladą foto
2
Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na kształt koła i dzielimy na ćwiartki.
Krok 2 - Rogaliki z marmoladą foto
3
Na każdej ćwiartce układamy około łyżkę marmolady ( u mnie marmolada z jabłek ale może być inna). Zawijamy rogaliki
Krok 3 - Rogaliki z marmoladą foto
4
Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy nasze rogaliki i czekamy ok 10 min zeby ciasto jeszcze lekko podrosło. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni tak na ok 15-20 min
Krok 4 - Rogaliki z marmoladą foto
5
Gotowe rogaliki układamy na kratce żeby szybciej ostygły. Takie rogaliki to świetny domowy deser dla dzieci i nie tylko. Najlepiej smakują tego samego dnia
Krok 5 - Rogaliki z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 04.12.2013 21:19
dawno ich nie jadłam
norweska20 04.12.2013 20:37
takie lubię
Małgorzata106 04.12.2013 20:08
super smaczne
kasiaw 04.12.2013 20:05
też takie robię są pyszne
mikrusiak 04.12.2013 18:49
bardzo pyszne...:)
gosia1988 04.12.2013 18:30
lubię takie
Izabela9 04.12.2013 18:29
Najprostsze i najpyszniejsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak