Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
margaryna 40 dag
smalec 5 dag
drożdże 4 dag
śmietana gęsta 1/4 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier kryształ 2 łyżki
masa makowa
mak 1/2 szkl
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
jabłko 1 szt
rodzynki 1 łyżka
miód naturalny 3 łyżki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
białko 2 szt
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pokruszone drożdże, wymieszać.
Krok 1 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
2
Połączyć z mąką, dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na noc do zamrażarki.
Krok 2 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
3
Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć na sicie, 2 razy przemielić w maszynce. Dodać miód, skórkę pomarańczową, aromat, rodzynki i starte na tarce jabłko, wymieszać. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z 1 białka.
Krok 3 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
4
Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 3-4 mm.
Krok 4 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
5
Pokroić w dowolnej wielkości kwadraty.
Krok 5 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
6
Boki każdego kwadratu ciasta posmarować białkiem.
Krok 6 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
7
Ułożyć porcję maku, zwijać formując rogaliki.
Krok 7 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
8
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 8 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
9
Posypać orzechami i włożyć do piekarnika.
Krok 9 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto
10
Piec przez 15-18 minut w temp 180 stopni.
Krok 10 - Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.01.2016 11:49
smacznie wygladaja :)
IlonaAlbertos 21.02.2014 20:49
Wyglądają wspaniale.
olkaaa 12.01.2014 21:13
muszę spróbować
Poison1988 08.01.2014 20:34
ale dawno nie robiłam niczego z makiem :) Świetna propozycja..weekend będzie dla rogalików :)
romanrafal
romanrafal 08.01.2014 15:45
pyszne na deser
Mniam 08.01.2014 09:01
Nigdy nie mroziłam ciasta drożdżowego. Wiedziałam tylko, że można przechować w lodówce na drugi dzień. Fajny pomysł, jak się nie ma czasu żeby wszystko na raz zrobić.
ewelinapac 08.01.2014 06:27
fajne te rogale
Rycerz
Rycerz 08.01.2014 00:19
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak