Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z makiem i dżemem
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam , dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn, jajko,cukier, resztę mleka, letnią wodę . Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części. każdą rozwałkowałam na koło i podzieliłam na osiem trójkątów. Każdy trójkąt nadziewałam dżemem, zwijałam i formowałam rogaliki.
Ułożyłam je na natłuszczonej blasze, posmarowałam mlekiem i posypałam makiem. Zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, żeby podrosły.
Piekłam w 180 C około 20 minut, aż się zezłociły.