Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem puree z dyni, nadziane musem z gruszek, żurawiny i orzechów to rarytas, któremu nie można się oprzeć.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta:

  • mąka tortowa

    25 dag
  • mąka kukurydziana

    10 dag
  • masło

    15 dag
  • puree z dyni

    10 dag
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • jaja ugotowane

    2 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Nadzienie:

  • gruszki

    0.5 kg
  • konfitura żurawinowa

    2 łyżki
  • orzechy włoskie siekane

    5 dag
  • Cukier z cynamonem

    2 łyżeczki

Lukier:

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier puder

    3 łyżki
  • olejek migdałowy

    0.4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
Ciasto:
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać starte na tarce gotowane żółtka, cukier puder, surowe żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto

Nadzienie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, gotować przez 10-15 minut ciągle mieszając. Następnie dodać orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy, wymieszać (w razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem)

Krok 3 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, pokroić w prostokąty. Jeden z brzegów każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu, włożyć porcję nadzienia.
Krok 4 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrznego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Krok 5 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
Lukier:
Sok cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na gładki lukier.
Upieczone rogaliki ostudzić na kratce i polukrować.
IKrakowianka
Do ciasta dodać starte na tarce żółtka z ugotowanych na twardo jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

08.01.2019 19:53
Ależ one pysznie wyglądają. Mniam :)

Bożena Matuszczyk

07.01.2019 11:18
Rogaliki bardzo smakowite o pysznym nadzieniu.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat