Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem
Margarynę stopić i ostudzić, tak aby była lekko ciepła.
Do zaczynu (wszystko robić w dużej misce) dodać jajka, żółtko, margarynę oraz mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. (w zależności od mąki może być jej trochę więcej lub trochę mniej). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na ok. 6 części. Każdą część, rozwałkować na okrągłe placki, które odpowiednio należy podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt w grubszym końcu kłaść łyżeczkę dżemu, zawijając je ku cieńszemu końcowi formując rogaliki.
Rogaliki ułożyć na wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia blaszce.
Rogaliki posmarować rozmąconym białkiem. Piec ok. 20-25 min. w temp. 200 st. C. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub zrobionym lukrem.