Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z czekoladą
2. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkować jak najcieńszy placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże trójkąty. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieścić po pół łyżeczki czekolady i dokładnie zwinąć trójkąty, nadając im kształty rogalików.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem albo wysmarować olejem. Przełożyć rogaliki na blachę i wstawić do piekarnika. Są gotowe, gdy nabiorą ładnego złotego koloru. Upieczone rogaliki wyłożyć na tacę i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem przez sitko posypać rogaliki cukrem pudrem.
Rada: Zamiast czekolady równie dobrze można wykorzystać dowolny dżem lub domowe konfitury, ale niezbyt rzadkie. Twaróg można dokładnie rozgnieść widelcem.