Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z czekoladą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 200 gram
mąka pszenna 340 gram
jajko 1 sztuka
sól do smaku
krem czekoladowy 1 opakowanie
cukier puder do smaku
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczka
twaróg 200 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z czekoladą

1. Chudy twaróg dokładnie przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do niego miękką margarynę, wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sodę oczyszczoną, posypać solą do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto, następnie przykryć je ścierką i na chwilę odstawić.


2. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkować jak najcieńszy placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże trójkąty. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieścić po pół łyżeczki czekolady i dokładnie zwinąć trójkąty, nadając im kształty rogalików.


3. Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem albo wysmarować olejem. Przełożyć rogaliki na blachę i wstawić do piekarnika. Są gotowe, gdy nabiorą ładnego złotego koloru. Upieczone rogaliki wyłożyć na tacę i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem przez sitko posypać rogaliki cukrem pudrem.


Rada: Zamiast czekolady równie dobrze można wykorzystać dowolny dżem lub domowe konfitury, ale niezbyt rzadkie. Twaróg można dokładnie rozgnieść widelcem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 05.04.2015 21:01
Uwielbiam je :)
Agnieszka107 03.05.2014 16:25
Pysznie ♥
Margo1 12.03.2014 08:29
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak