Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier puder 35 g
jajko 1
drożdże 25 g
mleko 100 g
mąka pszenna 500 g
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z czekoladą

Masło, cukier i jajko utrzyj w misce tworząc puszystą masę. Mleko delikatnie podgrzej do 37 C i rozpuść w nim drożdże, dodaj je do masy z masła, wymieszaj i przykryj pozostawiając pod przykryciem w ciepłym miejscu około 30 min na wyrośnięcie. Na stolnicy wysypanej mąką zarób ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na dwie części. Każdą z tych części rozwałkuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów. Na środku każdego z nich połóż po kostce czekolady, zawiń i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź też wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Przykryj i pozostaw na 30 min do wyrośnięcia. Nagrzej w tym czasie piekarnik do 250 C, rogaliki posmaruj białkiem jaja i posyp cukrem. Piecz na środkowym poziomie piecyka przez około 10 min.
Podpowiedź: zamiast czekolady możesz użyć konfitury bądź też owoców.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 06.12.2012 18:54
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak