Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z ciasta półfrancuskiego z nutellą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

mąka 1,5 szklanki
margaryna 125 g
śmietana 18 proc 1/2 szklanki, gęsta
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

żółtko jajek 1 szt
nutella

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z ciasta półfrancuskiego z nutellą

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto.
Zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 1 godzinę.
Blat oprószam mąką.
Ciasto dzielę na pół, każdą część rozwałkowuję tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem.
Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 26.03.2017 14:02
Ale pyszności :)
Ola1984 26.03.2017 13:20
Pyszne rogaliki ;)
jejkuchnia 26.03.2017 11:04
Chętnie się podzielę. :)
Róża1 26.03.2017 10:38
przepyszne !!! Poproszę o jednego do kawusi :-)
RenataZ-et 26.03.2017 10:04
pyszne rogaliki
Agnieszka-87-25 26.03.2017 08:04
pyszne rogaliki
norweska20 25.03.2017 23:21
zawsze mile widziane :)
Renata9 25.03.2017 22:30
Pyszne, też takie robię.
ben-ka 25.03.2017 20:54
Wyglądają apetycznie.
Wafelek2601 25.03.2017 20:12
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak