Rogaliki nadziewane migdałową masą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kruche rogaliki nadziewane masą migdałową są oryginalne, pięknie się prezentują i przepysznie smakują.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto jasne

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • masło

    10 dag
  • puree z dyni

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mąka z orzechów nerkowca

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki

Ciasto ciemne

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • cukier puder

    5 łyżek
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • kakao

    3 łyżki
  • masło

    12 dag
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczka
  • śmietana

    1 łyżek

masa migdałowa

  • ziemniaki ugotowane

    30 dag
  • cukier puder

    8 dag
  • migdały zmielone

    0.5 szklanki
  • herbatniki

    5 dag
  • mleko w proszku

    4 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • aromat migdałowy

    1.5 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki

Dodatkowo

  • białko

    1 sztuk
  • mleko

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto

Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, cukier puder, pokruszone herbatniki, mleko w proszku, zmielone migdały i aromat.

Wszystko razem dokładnie wymieszać (do masy można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia).

Krok 2 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
Masę podzielić na 2 części, jedną część wymieszać z kakao, drugą pozostawić jasną.
Krok 3 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
Ciasto jasne:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, puree z dyni, zmielone orzechy i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto.
Krok 4 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, połączyć i zagnieść ciasto.

Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Krok 5 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto

Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, wyciąć kółka o średnicy 9-10 cm.

W połowie krążków ostrym nożem zrobić nacięcia.

Na drugiej połowie krążków bez nacięcia ułożyć porcje przygotowanej masy (na jasnym krążku włożyć porcję ciemnej masy a na ciemnym jasnej)

Krok 6 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
Masę na pełnym krążku owinąć ciastem i dokładnie zlepić. Położyć na naciętym krążku, zawinąć ciastem, zlepić, ułożyć częścią sklejoną do dołu, uformować rogalik.
Krok 7 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 18:59
Takie rogaliki to muszą być pyszne.
Basiliana 29.12.2018 16:11
Rogaliki wyglądają pięknie, a pomysł na masę marcepanową z dodatkiem ziemniaków jest bardzo ciekawy.
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:28
Pomysłowo i smacznie. Super przepis na wykorzystanie ziemniaków które nam zostaną z obiadu.;) Dosiego Roku życzę;)
bietka 28.12.2018 15:42
Pomysłowo zawinięte :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat