Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe nadziewane wiśniami smażonymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 dag
margaryna 30 dag
drożdże 10 dag
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
wiśnie 2 słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe nadziewane wiśniami smażonymi

Kroki postępowania

1
Żółtka, drożdże, cukier i śmietanę dokładnie mieszamy - tak by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i całość siekamy. Stopniowo dodajemy rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut by delikatnie podrosło. Ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i dzielimy na osiem części.
Krok 1 - Rogaliki krucho-drożdżowe nadziewane wiśniami smażonymi foto
2
Na każdą z nich nakładamy osączone z zalewy wiśnie smażone i zawijamy rogaliki.
Krok 2 - Rogaliki krucho-drożdżowe nadziewane wiśniami smażonymi foto
3
Przekładamy je na blaszkę, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Rogaliki krucho-drożdżowe nadziewane wiśniami smażonymi foto
4
Podajemy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Rogaliki krucho-drożdżowe nadziewane wiśniami smażonymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 03.04.2013 08:50
deserek super
Adamorek 03.04.2013 01:08
ale pyszny deser
Noruas 03.04.2013 00:57
miam, bardzo apetyczne rogaliki
Noruas 03.04.2013 00:57
wyglądają bardzo apetycznie!
angelika14 02.04.2013 23:55
uwielbiam domowe rogaliki, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak