Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki dyniowo śliwkowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 500 400 g
dynia 1/2 szklanki purre
żółtko jajek 3 sztuki
drożdże 2
mleko 3,2% 1/3 szklanki
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka
śliwki węgierki 40 dkg
cukier puder 1 do posypania
cukier kryształ 3 łyżki

pozostałe

jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki dyniowo śliwkowe

Kroki postępowania

1
Do miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogaliki dyniowo śliwkowe foto
2
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę, i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki, albo za gęste dodaję pure z dyni.
Krok 2 - Rogaliki dyniowo śliwkowe foto
3
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny.
Krok 3 - Rogaliki dyniowo śliwkowe foto
4
Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg.
Krok 4 - Rogaliki dyniowo śliwkowe foto
5
Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika.
Krok 5 - Rogaliki dyniowo śliwkowe foto
6
Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Krok 6 - Rogaliki dyniowo śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 01.05.2017 08:52
wspaniale wyglądają
Barbara13 25.04.2017 22:01
przepyszne rogaliczki,pulchniutkie
benka 25.04.2017 18:42
Na pewno pyszne.
Malinka 25.04.2017 18:34
Rogaliki I klasa!
adelajda 25.04.2017 11:16
Dobre rogaliki
Mniam 25.04.2017 11:13
Świetne rogaliki, ale bym zjadła ;)
MagdalenaIC 25.04.2017 00:35
Pysznie :)
Patrycja33 24.04.2017 23:49
super na śniadanko, najlepsze jeszcze ciepłe :)
Edith85 24.04.2017 23:19
Pysznie wyglądają
Renataj 24.04.2017 22:25
Takich rogalików jeszcze nie jadłam - z pewnością wypróbuję bo prezentują się bardzo smakowicie.
Renata9 24.04.2017 22:22
Bardzo smaczne rogaliki
Wiktoria29 24.04.2017 21:10
zjałabym.......
endzi
endzi 24.04.2017 21:10
wygladaja super!
agnieszka214 24.04.2017 21:03
Pycha rogaliki
cukiereczek 24.04.2017 20:56
Pięknie wypieczone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak