Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe "Wodniaczki"

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 50 dag
drożdże 5 dag
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 5 łyżek
masło 13 dag
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe "Wodniaczki"

Kroki postępowania

1
Drożdże plus 1/4 szklanki letniego mleka,1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki - przygotować zaczyn.
Następnie z wyrośniętym zaczynem i pozostałymi składnikami wyrobić ciasto, które zawijamy w lniana ściereczkę i zanurzamy w zimnej wodzie, aż wypłynie.
Krok 1 - Rogaliki drożdżowe  "Wodniaczki" foto
2
rozwałkować ciasto w formie koła i wykrawać trójkąty, nakładamy twardą marmoladę i zawijamy w rogaliki.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe  "Wodniaczki" foto
3
Pieczemy w piecu 180 C.ok 15 minut. Smacznego
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe  "Wodniaczki" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.08.2014 09:57
moje ulubione rogaliki
Wafelek2601 08.08.2014 09:03
pyszne rogaliki
Jodaj 14.06.2014 08:23
bardzo je w domu lubimy :)
iziona 08.03.2014 20:02
Piękne rogale
ao_12 07.03.2014 22:29
pyszne rogaliczki:)
gosiag 07.03.2014 21:44
zatapiane są bardzo dobre
adelajda 07.03.2014 20:14
robię to ciasto
Krzysztof15 07.03.2014 18:54
pyszne rogaliczki
Lidzia 07.03.2014 18:37
Takie lubię.
marcia7 07.03.2014 17:19
ale smaczne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak