Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe mojej mamy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
drożdże świeże 5 dag
cukier 5 łyżek
masło 10 dag
jajko 3 szt
mleko 3/4 szklanki
cukier puder do posypki
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe mojej mamy

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, wsypać mąkę z cukrem, wbić jajka, wlać roztopione ostudzone masło, wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na grubość około 1 cm, kroić na kwadraty, następnie na trójkąty. Na samym brzegu ciasta położyć marmoladę, zwinąć tworząc rogaliki. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 28.03.2017 15:39
co za pyszności, tylko się częstować :)
Malinka 28.03.2017 10:28
Rogaliki wyszły przecudnie!
Wacław 28.03.2017 09:58
pyszne rogaliki piecze mama :-)
KORAL 28.03.2017 08:36
Jakie zgrabne :)
slodkieniebo 28.03.2017 08:31
Chętnie zjadłabym takiego rogalika do dzisiejszej kawy :)
Krystyna32 28.03.2017 07:54
bardzo apetyczne
aga3103 28.03.2017 07:50
Na pewno smaczne te rogaliki :)
MonikaW 28.03.2017 07:21
uwielbiam takie łakocie
MagdalenaIC 28.03.2017 00:08
Pysznie :)
IKrakowianka 27.03.2017 23:37
wyglądają idealnie :)
w mojej kuchni 27.03.2017 22:55
Apetyczne rogaliki
ben-ka 27.03.2017 21:55
Jak malowane :)
Renata9 27.03.2017 21:12
Smaczne te Twoje rogaliki.
agnieszka214 27.03.2017 20:46
Bardzo lubię takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak