Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki babuni z makiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 0,5 litr
drożdże 3,5 dkg
jaja 2 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
olej 42 ml
sól szczypta
Frarsz:
mak 1,5 szkl
cukier do smaku
olejek rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki babuni z makiem

Drożdże rozczynić, mleko podgrzać aby było cieple. Jajka ubić z cukrem dodać resztę składników. Zagnieść ciasto tak, aby zaczeły się robić pęcherzyki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Mak sparzyć. przekręcić dwukrotnie przez maszynkę dodać niewilką ilość olejku rumowego i osłodzić do smaku.
Cisto nadziewać przygotowanym makiem, formować rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 06.05.2013 14:13
jak z makiem , to dla mnie!!
fotoviderek 15.03.2013 14:42
Rogaliki z makiem, coś wspaniałego :)
Andrzej8 13.03.2013 17:34
rewelacja smakowite
Ewa104 22.01.2013 11:17
Bardzo zgrabne i apetyczne.
kasienka23 21.01.2013 19:37
pycha :)
Magda24 21.01.2013 17:12
wyglądają wyśmienicie i pewnie takie są :)
Laila2786 21.01.2013 16:21
rogaliki to coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak