Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki a'la pizza
W drugiej misce umieszczamy resztę mąki, sól, proszek do pieczenia, maślankę i stopione masło. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: ser, wędlinę i cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę drobno siekamy, wszystko mieszamy z duszonymi pieczarkami.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na koło o grubości ok. 1-1,5 cm i ostrym nożem kroimy na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt u podstawy smarujemy ketchupem, nakładamy po łyżce nadzienia i zwijamy.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.
Przed pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja góra-dół).