Rogaliki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • marmolada

    do nadziewania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru i szczypty soli zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1-2 godzin. Podzielić na części. Rozwałkować na placki średniej grubości. Wyciąć z ciasta koło wielkości dużego talerza. Podzielić na osiem części. Na każdą część nakładać marmoladę i zwijać w stronę środka koła. Formować rogaliki i piec do zrumieniania ok 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 03.02.2011 23:49
lubię rogaliczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat