Rogaliczki z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • masło

    20 dag
  • drożdże

    5 dag
  • smietana 18%

    1/3 szkl
  • powidła śliwkowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozkruszamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło siekamy z mąką, dodajemy drożdże i śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i wkładamy ciasto do lodówki na około 2 godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy , wycinamy kwadraty, smarujemy powidłami i zawijamy rogaliki. Pieczemy w temp. ok. 175 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (46)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 28.02.2014 23:43
Ze śliwkami...uwielbiam :-)
Wafelek2601 25.01.2014 18:31
Lubię takie do kawki
Dorian 13.01.2014 21:29
pyszne rogaliki
Łukasz15 23.12.2013 08:59
Moje ulubione
Ada-Gaba 23.11.2013 17:25
uwielbiam takie
Motorek 18.10.2013 10:31
smaczne są takie rogaliki
mariel78 15.10.2013 15:54
pyszne rogaliki
misia53 04.10.2013 20:03
rogaliczki zawsze są mile widziane, i chrupane hihi....
Stenka 03.10.2013 18:47
smakowicie wyglądają
Ela15 29.09.2013 13:19
super są te regaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat