Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 80 gram
mąka ziemniaczana 15 gram
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 30 ml
cukier 50 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
truskawki świeże 100 gram

Góra

mąka pszenna 80 gram
mąka ziemniaczana 15 gram
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 30 ml
cukier 50 gram
czereśnie 100 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 330 ml
jogurt truskawkowy 270 gram
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
truskawki świeże 200 gram
czereśnie 100 gram

Dekoracja

śmietana 30% 150 ml
cukier puder 1 łyżeczka
czekolada mleczna 15 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią

Kroki postępowania

1
Spód: Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok. Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem.
Krok 1 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
2
Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać.
Krok 2 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
3
Truskawki sprawić i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krok 3 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
4
Góra: Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok. Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem.
Krok 4 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
5
Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać
Krok 5 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
6
Czereśnie umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krok 6 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
7
Masa: Śmietanę ubić na pół sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Partiami dodawać jogurt mieszając mikserem. Do szklanki wsypać żelatynę i dodać około 1/4 wrzątku,mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę masy i wymieszać. Stale mieszając masę mikserem partiami dodawać żelatynę.
Krok 7 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
8
Owoce umyć, osuszyć i sprawić. Pokroić na ćwiartki i dodać do masy. Wymieszać.
Krok 8 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto
9
Wykonanie: Na paterę położyć spód i nasączyć mieszanką wody i aromatu arakowego. Nałożyć cały krem i rozsmarować. Przykryć góra i lekko docisnąć. Ciasto również nasączyć. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Udekorować ubitą śmietaną. Boki obłożyć płatkami czekolady. Wierzch udekorować kwiatami lub owocami. Smacznego
Krok 9 - Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 02.11.2014 11:21
ale apetyczne ciacho!
Magula 02.11.2014 08:21
wygląda apetycznie
Ola1984 02.11.2014 08:21
Pyszny torcik :)
Anna133 02.11.2014 08:10
alez apetyczne
bietka 02.11.2014 07:49
musiał być bardzo pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak