Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Robaczywy mus czekoladowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
śmietana 30% 200 ml
jajko 3
cukier 2 łyżeczki
ciasteczka typu Oreo 135 g
żelki w kształcie dżdżownic
kakao do posypania

Porada

Mus czekoladowy z ciasteczkową ziemią, z której wynurzają się kolorowe żelkowe robaki to moja propozycja deseru dla najmłodszych na amerykańskie święto związane z duchami, wampirami i zombie obchodzone ostatniego dnia października Halloween

Przepis i sposób przygotowania na: Robaczywy mus czekoladowy

Kroki postępowania

1
Czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem, a białka również ubić na sztywno.
Krok 1 - Robaczywy mus czekoladowy foto
2
Do żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać żeby nie powstały grudki, dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków (ścianki w środku pucharków posypać kakao). Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Krok 2 - Robaczywy mus czekoladowy foto
3
Markizy wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku. Następnie przełożyć do pucharków na schłodzony mus.
Krok 3 - Robaczywy mus czekoladowy foto
4
Wierzch deseru udekorować żelkowymi dżdżownicami.
Krok 4 - Robaczywy mus czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 15.09.2016 06:54
Super pomysł.Dzieci byłyby zachwycone
norweska20 14.09.2016 23:23
super pomysł
trufelek 14.09.2016 20:54
Ciekawy mus :D i ciekawa nazwa :)
Madzai 14.09.2016 20:02
fajny pomysł
benka 14.09.2016 20:00
Ale robaczywy hi, hi... świetny pomysł.
halina17 14.09.2016 19:41
Dobry deser.
cukiereczek 14.09.2016 19:38
ale świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak