Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rissotto z dynią na winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
wino białe 50 ml
bulion 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
oliwa
grana padano
cukinia 2 szt
dynia 1/3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rissotto z dynią na winie

Dynie hokkaido kroimy na pół - będzie nam potrzeba właśnie połowę dni. Jej nie obieramy. Kroimy ja w kosteczkę ok 1 cm na 0,5 cm. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek także obieramy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy dynia lekko zmięknie dodajemy ryż do risotto. Mieszamy aż ryż będzie jakby przeźroczysty. Właśnie wtedy wlewamy białe wino - mieszamy kilka minutek. Następnie dolewamy trochę bulionu - mieszamy i nakrywamy . Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone mini cukinie - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą morską i podajemy z startym garna padano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 11.05.2014 17:15
ładnie się prezentuje
arbuzowo 05.10.2013 21:23
bardzo lubimy risotto z dynią na białym winie - smaczny i efektowny obiad
artur7 30.09.2013 16:51
bardzo ladne
babajaga1969 30.09.2013 16:01
pyszne to risotto
miroslawa 30.09.2013 15:20
Fantastyczna sprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak