Rissotto z dynią na winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotta

    1 szklanka
  • wino białe

    50 ml
  • bulion

    1 szklanka
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

  • grana padano

  • cukinia

    2 szt
  • dynia

    1/3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynie hokkaido kroimy na pół - będzie nam potrzeba właśnie połowę dni. Jej nie obieramy. Kroimy ja w kosteczkę ok 1 cm na 0,5 cm. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek także obieramy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy dynia lekko zmięknie dodajemy ryż do risotto. Mieszamy aż ryż będzie jakby przeźroczysty. Właśnie wtedy wlewamy białe wino - mieszamy kilka minutek. Następnie dolewamy trochę bulionu - mieszamy i nakrywamy . Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone mini cukinie - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą morską i podajemy z startym garna padano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 11.05.2014 17:15
ładnie się prezentuje
arbuzowo 05.10.2013 21:23
bardzo lubimy risotto z dynią na białym winie - smaczny i efektowny obiad
artur7 30.09.2013 16:51
bardzo ladne
babajaga1969 30.09.2013 16:01
pyszne to risotto
miroslawa 30.09.2013 15:20
Fantastyczna sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat