Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży 500 g
czosnek ząbki 2 szt
cebula 1/4 szt
masło
oliwa
śmietana 30% 200 ml
pierś z kurczaka podwójna 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
wino białe wytrawne 50 ml
ryż do risotto 2 szkl
parmezan starty 1 garść
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: risotto ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, liści laurowych i pieprzu w kulkach. (Można też dosypać ulubione zioła). Gotować ok 30 minut.
Szpinak opłukać, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić ok 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, w połowie gotowania dolać białe wino. Po 15 minutach dolać śmietankę i zmiksować blenderem na gładką masę.
Ryż risotto ugotować wg przepisu.
Sos szpinakowy doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka.
Ryż wymieszać lub polać sosem (my wolimy polane sosem). Całość posypać serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 30.08.2016 21:32
Świetne danie.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak