Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48

Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liść laurowy

  • przyprawa do indyka

  • przyprawa do bigosu

  • ziele angielskie mielone

  • filet z indyka

    300 g
  • masło

  • kapusta włoska

    1 szt.
  • papryka

    1 szt.
  • parmezan

    60 g
  • Sos pieczeniowy jasny

  • orzechy nerkowca

    10 szt.
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na ok. 10 minut.
Krok 2 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
Z kapusty odcinamy głąb i kroimy ją w nieregularne kształty. Orzechy nerkowca prażymy na patelni bez tłuszczu przez ok. 5-7 minut. Po uprażeniu rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa zawijamy w folię do żywności i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plasterki. Po rozbiciu zostawiamy plastry indyka na folii. Przygotowujemy sos: mieszamy sos pieczeniowy z zimną wodą wg. proporcji na opakowaniu.
Krok 3 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
Paprykę wyjmujemy z pieca, oczyszczamy ją z gniazda nasiennego i skóry, a następnie kroimy na 4 kawałki. Wodę, która wycieknie z pieczonej papryki wlewamy do garnka. Plastry mięsa oprószamy przyprawą do indyka. Na każdym układamy kawałek papryki, odrobinę posiekanych nerkowców i odrobinę startego na tarce parmezanu. Całość zwijamy w „cukierka” za pomocą folii do żywności. Po zwinięciu wszystkich roladek z indyka, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną kapustę. Doprawiamy przyprawą do bigosu, zielem angielskim mielonym oraz 2-3 rozgniecionymi liśćmi laurowymi. Całość mieszamy. Kapustę podlewamy wodą, po 5 minutach przykrywamy, aby się dogotowała. Po zdjęciu kapusty z ognia dodajemy do niej starty parmezan i odrobinę masła. Kapusta powinna być lekko twarda.
Krok 5 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
Roladki wyjmujemy z piekarnika i odwijamy z folii. Sok z mięsa przelewamy do garnka z wodą z papryki i podgrzewamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżki przygotowanego sosu pieczeniowego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę. Jeżeli chcemy uzyskać więcej sosu możemy dodać większą ilość przygotowanego sosu.
Krok 6 - Przepis dnia V: Roladki z indyka z papryką i orzechami, odc.48 foto
Kapustę nakładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i posypujemy pozostałymi orzechami nerkowca. Na nią wykładamy przekrojone na pół roladki i polewamy sosem.
Doradca Smaku
Aby zaoszczędzić czas kroimy cienkie plastry z indyka i nie musimy ich rozbijać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat