Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
ziemniaki 4 szt.
marchew 1 szt
por 1 szt
pieczarki 5 szt
parówki 2 pętka
olej 5 łyżek
sól i pieprz do smaku
tymianek posiekany do smaku
mięta liście do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z ziemniakami

Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, pora i pieczarki obrać i pokroić w kostkę razem z kiełbasą. W rondlu rozgrzać olej, wsypać pokrojone składniki i smażyć przez 5 minut. Następnie wsypać ryż i smażyć kolejne 5 minut. Całość zalać 4 szklankami gorącej wody, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania dodać posiekane świeże zioła i dusić do odparowania wody. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i pod przykryciem zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut aby risotto nabrało aromatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 28.08.2017 21:39
smaczny obiad, takie jakie lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak