Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z winogronami i rozmarynem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 250 ml
cebula 1/2 szt
oliwa 2 łyżki
masło 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
serek kremowy 50 gram
rozmaryn świeży kilka listków
sól 1/4 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat szczypta do smaku
winogrona do dekoracji
bulion warzywny 3 szklanki
winogrona białe 150 gram
winogrona czerwone 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z winogronami i rozmarynem

- Przygotować bulion warzywny i pozostawić na małym ogniu /będzie potrzebny gorący przez cały czas gotowania risotto/.
- Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół , usunąć pestki.
- Cebulę drobno pokroić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i lekko podsmażyć cebulę.
- Wrzucić ryż i wymieszać. Ryz powinien dokładnie pokryć się tłuszczem.
- Wlać wino i gotować do odparowania płynu / ok.2 min./.
- Następnie dolewać po chochelce bulionu i mieszać , aż ryż wchłonie całą porcje płynu.
- Dolać kolejną chochelkę i czynność tę powtarzać do całkowitego ugotowania się ryżu ok.15-20 min./
- Kiedy risotto jest już prawie gotowe dodać pozostałą cześć masła , ser i dokładnie wymieszać.
- Gdy masło i ser całkowicie się rozpuszczą wsypać winogrona, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kilka listków rozmarynu, delikatnie wymieszać,pozostawić kilka minut pod przykryciem.
- Nałożyć na talerze, ozdobić winogronem i świeżym rozmarynem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 01.12.2013 18:06
Dla mnie super :-)
treonina 15.10.2012 20:10
cudowne
manaika 15.10.2012 19:50
ciekawe
maciek7 15.10.2012 19:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak