Ali

Risotto z szynką parmeńską na piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    350 gram
  • rosół

    1 litr
  • piwo ciemne

    0,33 litra
  • masło

    100 gram
  • szynka parmeńska

  • ser grana padano

    150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy powoli na sporej łyżce masła. Po kilku minutach dodajemy na patelnię drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajemy ryż i po chwili podlewamy piwem (pamiętajcie o temperaturze płynów!). Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje. Żeby nam się nie przypaliło ruszamy patelnią na boki. Nie mieszamy! Pod koniec dodajemy pozostałe masło i ser i mieszamy by uzyskać kremową konsystencję.

Podajemy od razu, na świeżo i na ciepło.
Ali
Wszystkie płyny dodawane do risotto muszą być ciepłe, minimum w temperaturze pokojowej. Zimne płyny zahartują nam ryż, zatrzymają proces gotowania. Mieszamy dopiero pod sam koniec. W trakcie smażenia tylko poruszamy patelnia na boki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat