Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z szynką parmeńską na piwie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 350 gram
rosół 1 litr
piwo ciemne 0,33 litra
masło 100 gram
szynka parmeńska
ser grana padano 150 gram
cebula 1 sztuka
sól
pieprz

Porada

Wszystkie płyny dodawane do risotto muszą być ciepłe, minimum w temperaturze pokojowej. Zimne płyny zahartują nam ryż, zatrzymają proces gotowania. Mieszamy dopiero pod sam koniec. W trakcie smażenia tylko poruszamy patelnia na boki.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z szynką parmeńską na piwie

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy powoli na sporej łyżce masła. Po kilku minutach dodajemy na patelnię drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajemy ryż i po chwili podlewamy piwem (pamiętajcie o temperaturze płynów!). Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje. Żeby nam się nie przypaliło ruszamy patelnią na boki. Nie mieszamy! Pod koniec dodajemy pozostałe masło i ser i mieszamy by uzyskać kremową konsystencję.

Podajemy od razu, na świeżo i na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak