Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą, DS XVIII odc. 37

5.0
(75)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą gryczaną to danie, które idealnie wpisuje się w tradycyjne dania kuchni polskiej. Z pewnością znacie połączenia tych składników na jednym talerzu, pytanie tylko czy dokładnie w takim wydaniu? Sprawdźcie!

Składniki:

Składniki:

karkówka 1,5 kg
kasza gryczana 1 szklanka
woda 2 szklanki
buraki 3 sztuki
sos sojowy 3 łyżki
miód 2 łyżeczki
sok pomarańczowy 25 ml
śliwki suszone 50 g
Musztarda czeska Prymat 5 łyżek
cebula czerwona 2 sztuki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk

Dodatkowo:

pestki słonecznika
kiełki słonecznika

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą, DS XVIII odc. 37

Karkówka w musztardzie, zapiekana w rękawie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek, to prawdziwy rarytas na stole. Te przepis świetnie sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad, który tradycyjnie możecie podać z ziemniaczanym puree lub jak w niniejszym przepisie z dodatkiem kaszy gryczanej i ciepłej sałatki z buraków. Karkówka jest dosyć miękkim i soczystym mięsem, dzięki jej wcześniejszemu zamarynowaniu. Śliwki dodadzą mięsu słodyczy i wraz z cebulą dodadzą jej charakteru. Koniecznie spróbujcie!

Sposób przygotowania:

1

Karkówkę nacieramy solą i smarujemy musztardą czeską Prymat. Następnie mięso przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Marynujemy około 30 minut.

2

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Cebulę kroimy w piórka.

Do środka rękawa dodajemy śliwki, pokrojoną cebulę oraz cynamon Prymat. Następnie dodajemy pieprz cayenne, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż karkówka będzie miękka (około 1,5 -2 godziny).

3

Do garnka wsypujemy kasze gryczaną i wlewamy wodę. Dodajemy odrobinę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na sposób sypki aż kaszą wsiąknie całą wodę.

4

 

Kroimy buraki ugotowane na sposób al’dente. Wkładamy je na rozgrzaną patelnie i dodajemy sos sojowy, miód, sok z pomarańczy. Całość przyprawiamy czosnkiem.

 

 

5

Upieczoną karkówkę podajemy z burakami oraz gotowaną kaszą. Dekorujemy kiełkami słonecznika oraz pestkami słonecznika.

Karkówka w musztardzie z dodatkiem buraczków w sosie sojowym i kaszą gryczaną o danie , które z pewnością posmakuje wielbicielom polskiej kuchni. Koniecznie sprawdźcie też inne przepisy z programu telewizyjnego Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak