Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
karkówka
1,5 kg -
kasza gryczana
1 szklanka -
woda
2 szklanki -
buraki
3 sztuki -
sos sojowy
3 łyżki -
miód
2 łyżeczki -
sok pomarańczowy
25 ml -
śliwki suszone
50 g -
Musztarda czeska Prymat
5 łyżek -
cebula czerwona
2 sztuki -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
2 łyżeczki -
pieprz
do smaku -
oliwa
2 łyżki -
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/4 łyżeczki -
Ziele angielskie całe Prymat
5 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
5 sztuk
Dodatkowo:
-
pestki słonecznika
-
kiełki słonecznika
Przepis i sposób przygotowania Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą, DS XVIII odc. 37
Karkówka w musztardzie, zapiekana w rękawie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek, to prawdziwy rarytas na stole. Te przepis świetnie sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad, który tradycyjnie możecie podać z ziemniaczanym puree lub jak w niniejszym przepisie z dodatkiem kaszy gryczanej i ciepłej sałatki z buraków. Karkówka jest dosyć miękkim i soczystym mięsem, dzięki jej wcześniejszemu zamarynowaniu. Śliwki dodadzą mięsu słodyczy i wraz z cebulą dodadzą jej charakteru. Koniecznie spróbujcie!
Sposób przygotowania:
Karkówkę nacieramy solą i smarujemy musztardą czeską Prymat. Następnie mięso przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Marynujemy około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Cebulę kroimy w piórka.
Do środka rękawa dodajemy śliwki, pokrojoną cebulę oraz cynamon Prymat. Następnie dodajemy pieprz cayenne, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż karkówka będzie miękka (około 1,5 -2 godziny).
Do garnka wsypujemy kasze gryczaną i wlewamy wodę. Dodajemy odrobinę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na sposób sypki aż kaszą wsiąknie całą wodę.
Kroimy buraki ugotowane na sposób al’dente. Wkładamy je na rozgrzaną patelnie i dodajemy sos sojowy, miód, sok z pomarańczy. Całość przyprawiamy czosnkiem.
Upieczoną karkówkę podajemy z burakami oraz gotowaną kaszą. Dekorujemy kiełkami słonecznika oraz pestkami słonecznika.
Karkówka w musztardzie z dodatkiem buraczków w sosie sojowym i kaszą gryczaną o danie , które z pewnością posmakuje wielbicielom polskiej kuchni. Koniecznie sprawdźcie też inne przepisy z programu telewizyjnego Doradca Smaku.
Komentarze (0)