Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą, DS XVIII odc. 37
Karkówka w musztardzie, zapiekana w rękawie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek, to prawdziwy rarytas na stole. Te przepis świetnie sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad, który tradycyjnie możecie podać z ziemniaczanym puree lub jak w niniejszym przepisie z dodatkiem kaszy gryczanej i ciepłej sałatki z buraków. Karkówka jest dosyć miękkim i soczystym mięsem, dzięki jej wcześniejszemu zamarynowaniu. Śliwki dodadzą mięsu słodyczy i wraz z cebulą dodadzą jej charakteru. Koniecznie spróbujcie!
Sposób przygotowania:
Karkówkę nacieramy solą i smarujemy musztardą czeską Prymat. Następnie mięso przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Marynujemy około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Cebulę kroimy w piórka.
Do środka rękawa dodajemy śliwki, pokrojoną cebulę oraz cynamon Prymat. Następnie dodajemy pieprz cayenne, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż karkówka będzie miękka (około 1,5 -2 godziny).
Do garnka wsypujemy kasze gryczaną i wlewamy wodę. Dodajemy odrobinę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na sposób sypki aż kaszą wsiąknie całą wodę.
Kroimy buraki ugotowane na sposób al’dente. Wkładamy je na rozgrzaną patelnie i dodajemy sos sojowy, miód, sok z pomarańczy. Całość przyprawiamy czosnkiem.
Upieczoną karkówkę podajemy z burakami oraz gotowaną kaszą. Dekorujemy kiełkami słonecznika oraz pestkami słonecznika.