Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą, DS XVIII odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą, DS XVIII odc. 37

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą gryczaną to danie, które idealnie wpisuje się w tradycyjne dania kuchni polskiej. Z pewnością znacie połączenia tych składników na jednym talerzu, pytanie tylko czy dokładnie w takim wydaniu? Sprawdźcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karkówka

    1,5 kg
  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • buraki

    3 sztuki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • miód

    2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy

    25 ml
  • śliwki suszone

    50 g
  • Musztarda czeska Prymat

    5 łyżek
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk

Dodatkowo:

  • pestki słonecznika

  • kiełki słonecznika

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Karkówka w musztardzie z burakami i kaszą, DS XVIII odc. 37

Karkówka w musztardzie, zapiekana w rękawie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek, to prawdziwy rarytas na stole. Te przepis świetnie sprawdzi się jako danie na uroczysty obiad, który tradycyjnie możecie podać z ziemniaczanym puree lub jak w niniejszym przepisie z dodatkiem kaszy gryczanej i ciepłej sałatki z buraków. Karkówka jest dosyć miękkim i soczystym mięsem, dzięki jej wcześniejszemu zamarynowaniu. Śliwki dodadzą mięsu słodyczy i wraz z cebulą dodadzą jej charakteru. Koniecznie spróbujcie!

Sposób przygotowania:

Karkówkę nacieramy solą i smarujemy musztardą czeską Prymat. Następnie mięso przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Marynujemy około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Cebulę kroimy w piórka.

Do środka rękawa dodajemy śliwki, pokrojoną cebulę oraz cynamon Prymat. Następnie dodajemy pieprz cayenne, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż karkówka będzie miękka (około 1,5 -2 godziny).

Do garnka wsypujemy kasze gryczaną i wlewamy wodę. Dodajemy odrobinę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na sposób sypki aż kaszą wsiąknie całą wodę.

 

Kroimy buraki ugotowane na sposób al’dente. Wkładamy je na rozgrzaną patelnie i dodajemy sos sojowy, miód, sok z pomarańczy. Całość przyprawiamy czosnkiem.

 

 

Upieczoną karkówkę podajemy z burakami oraz gotowaną kaszą. Dekorujemy kiełkami słonecznika oraz pestkami słonecznika.

Karkówka w musztardzie z dodatkiem buraczków w sosie sojowym i kaszą gryczaną o danie , które z pewnością posmakuje wielbicielom polskiej kuchni. Koniecznie sprawdźcie też inne przepisy z programu telewizyjnego Doradca Smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat