Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto z kurkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej dosmażenia
bulion 5 szklanek
grzyby suszone 4 sztuki
kurki 300 gram
ryż 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: risotto z kurkami

Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do bulionu wrzucić suszone grzyby
(ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać pół kostki masła. Zeszklić na nim cebulę. Kurki pokroić na średniej wielkości kawałki (małe pozostawić w całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy), kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta' przez ryż (risotto ma mieć dość kremową konsystencję, ale ryż nie może być rozgotowany, trzeba kontrolować jego stan). Pod koniec dodać tarty ser. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 06.08.2013 13:54
dobre risotto jest kremowe, aksamitne, o gęstej, ale lekko płynnej konsystencji...
Magula 06.08.2013 09:35
smaczny obiad
arbuzowo 06.08.2013 08:42
uwielbiamy risotto z kurkami
treonina 05.08.2013 22:40
to musi być bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak