Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kapustą włoską i boczkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 gram
bulion warzywny 600 ml
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
kapusta włoska 200 gram
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
boczek 150 chudy
tymianek do (świeży)
parmezan 40 gram
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kapustą włoską i boczkiem

Kroki postępowania

1
Przygotować bulion warzywny, który powinien być gorący / może delikatnie gotować się na małym ogniu/ przez cały czas przygotowania risotto.
-Boczek pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a cebulę drobno posiekać.
Krok 1 - Risotto z kapustą włoską i boczkiem foto
2
-Na patelni rozgrzać oliwę i dodać połowę pokrojonego boczku /resztę usmażyć osobno/ , delikatnie podsmażyć, po czym dodać cebulę i chwilę poddusić.
Krok 2 - Risotto z kapustą włoską i boczkiem foto
3
-Do podsmażonego z cebulą boczku wrzucić kapustę, liść laurowy, nasiona kminu i dusić kilka minut.
Krok 3 - Risotto z kapustą włoską i boczkiem foto
4
-Dodać ryż i mieszając smażyć 2-3 minuty.
-Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
Krok 4 - Risotto z kapustą włoską i boczkiem foto
5
-Kiedy z patelni przestanie unosić się aromat alkoholu wlać niewielką ilość bulionu tak, aby delikatnie pokrył powierzchnię ryżu.
-Cały czas mieszając/ na małym ogniu/ dolewać stopniowo gorący bulion ,który wchłaniany jest stopniowo przez ryż.
-Czynność powtarzać do chwili, aż ryż będzie ugotowany, ale nie rozgotowany /ok.15 -17min./
-Wyjąć listek laurowy.
Krok 5 - Risotto z kapustą włoską i boczkiem foto
6
-Gotowe risotto , które powinno mieć konsystencję półpłynną zdjąć z ognia, dodać do niego połowę startego parmezanu, doprawić do smaku solą , pieprzem, delikatnie wymieszać, przykryć pokrywką i pozwolić mu chwilkę odpocząć.
-Nałożyć na talerze /powinny być głębokie /.
-Risotto posypać pozostałym serem i podsmażonym, chrupiącym boczkiem.
-Ozdobić świeżymi listkami tymianku.
Krok 6 - Risotto z kapustą włoską i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 04.03.2013 22:27
........ale przecież to nie jest sałatka
angelika14 04.03.2013 22:24
takiej sałatki jeszcze nie jadłam ,ale z chęcią spróbuję
beniaminek 04.03.2013 22:19
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak