Risotto z dynią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    100 gram
  • masło

    3 łyżki
  • parmezan starty

    50 gram
  • dynia

    1 szklanka
  • bulion

    1/2 litra
  • cebula

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną łyżkę masła roztopić na patelni z grubym dnem, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, aż się cebula zeszkli, ale nie zrumieni /3-5 minut/. Dodać ryż, zwiększyć płomień i chwilę podsmażyć ryż, cały czas mieszając. Gdy cały ryż będzie pokryty masłem, zacząć stopniowo wlewać bulion, po pół łyżki wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i często mieszając.

Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać dynię pokrojoną w 1 cm kostkę. Patelnię zdjąć z ognia i za moment dodać do potrawy 2 łyżki zimnego masła. Energicznie wymieszać. Dodać tarty parmezan. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 20.01.2014 15:41
Z tym możesz mieć problem, choć niekoniecznie, bo w mojej wsi jeszcze jakiś rok temu nie miałam szansy kupić arborio, a dzisiaj bez problemu kupuję ryż jaki potrzebuję.
Alex_M 17.01.2014 14:56
ogromnie mi się podoba! rozkroiłam właśnie dynię i zrobię, tylko czy w tej mojej wsi kupie taki ryż? ;)
kate.500 15.04.2013 07:49
pyszna odmiana
anemon 16.01.2013 10:11
To już kolejny przepis, który potwierdza, że mamy podobne upodobania smakowe i gotujemy wiele rzeczy podobnie.
caralajna 16.01.2013 08:33
o. zrobiłam podobne kilka dni temu, smakuje obłędnie, i ładnie wygląda :)
barbara11561 10.12.2012 16:15
świetnie na pewno też smakuje
Angelika10 13.09.2012 20:29
super
Mysiunia 04.07.2012 19:05
wygląda bardzo apetycznie :)
Mariusz10 21.04.2012 18:40
ekstra
anemon 01.03.2012 21:42
Polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat