Risotto z burakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    500 ml
  • buraki

    2-3 szt.
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    3-4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • parmezan

    50 g
  • tymianek

    3-4 (świeży)
  • ryż do risotto

    200 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki myjemy, zawijamy każdy w kawałek folii aluminiowej i pieczemy ok. 40-60 minut w temperaturze 200 st.

Upieczone, ostudzone i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem aż powstanie puree. Potrzebujemy ok. 1 szkl. puree z buraków.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i smażymy aż będzie szklista. Dodajemy ryż arborio i chwilę smażymy, około 3-4 minut, aż stanie się szklisty. Dolewamy wino i smażymy aż ryż je wchłonie. Teraz partiami dodajemy bulion, po około 3/4 szkl. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, sprawdzając jednocześnie czy płyn został wchłonięty. Następną porcję bulionu wlewamy dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
Gdy cały bulion zostanie już wchłonięty, a ryż będzie kremowy i nierozgotowany (al dente), dodajemy puree z buraka, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Chwile gotujemy. Dodajemy 1-2 łyżki masła, starty parmezan i listki świeżego tymianku, dokładnie mieszamy. Risotto wykładamy na talerze i przyozdabiamy płatkami parmezanu i gałązką świeżego tymianku. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 14.04.2013 11:40
Dziękuję za miłe komentarze :)
Monika58 13.04.2013 22:57
nie jadłam, ale ciekawy jest
Gary Michy 13.04.2013 20:56
Prezentuje się bardzo smacznie :)
Janina 13.04.2013 19:55
Bardzo smaczne
idealme 13.04.2013 19:50
bardzo fajny przepis :)
2milutka 13.04.2013 19:23
musi być smaczne:)
Gracer 13.04.2013 19:02
fajnie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat