Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto truskawkowe z kurczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż arborio 300 g
olej 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
truskawki świeże 100 g
filet z kurczaka 250 g
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 łyżka
bulion drobiowy 600-700 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto truskawkowe z kurczakiem

Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół (ok. 100 ml do całkowitego wchłonięcia, czynność powtarzamy w zależności od potrzeb), tak by nie było za dużo płynu, a ryż nie miał sucho. Dusimy do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (truskawki lubią pieprz, a ilość zależy od naszych preferencji smakowych).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 16.06.2016 22:06
Super pomysł na obiad
Futka 16.06.2016 13:25
Odważnie i jak smakowicie :)
Franciszek 16.06.2016 13:00
dobry obiad
Mniam 16.06.2016 11:14
Z chęcią zjadłabym takie danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak